In dit onderzoek is gekeken naar de videofunctie die op veel gsm's tegenwoordig standaard aanwezig is. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden is gekeken in welke situaties politiemensen door burgers worden gefilmd tijdens hun werk.

Dit kunnen beeldopnamen zijn van incidenten, overlast of geweldsituaties en mogelijk een bijdrage leveren aan de opsporings- en handhavingstaken van de politie. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid het handelen van individuele politiemensen op haast ieder willekeurig moment en in iedere situatie vast te leggen. Vaak worden dergelijke beelden verspreid via social media of vinden zij hun weg naar videowebsites zoals YouTube, nieuwssites, weblogs, televisieprogramma’s en andere media. Al meer dan eens leidde dat tot flink maatschappelijk en soms ook politiek debat.

Dit onderzoek had tot doel handreikingen te bieden aan de politie over de wijze waarop korpsen en politiemensen kunnen omgaan met beelden die burgers maken met hun mobiele telefoon. Dit in relatie tot het politiewerk én het het imago van de politie.  

Het eindrapport kunt u hier onder downloaden.

Meer publicaties in de reeks van politie & wetenschap zijn in te zien op: http://www.politieenwetenschap.nl/index_1280.html 

Gerelateerde publicatie(s):

Eindrapportage "Filmende burgers en politie'


Bekijk (20131007) eindrapportage filmende burgers en politie.pdf

Politie in beeld

Onderzoek in het kader van het programma Politie en Wetenschap

Publicatie
2013
Status
Afgerond